27 września w naszym gimnazjum odbył się Dzień Jabłka zorganizowany prze klasę IIb.
Z tej okazji odbyly się swego rodzaju zawody (dla klas gimnazjalnych i gościnnie klasy VII), na które składało się kilka konkurencji, w których uczniowie zdobywali punkty na konta klas. Były to:
Jedzenie jabłka średniej wielkości na czas - zwycięzca Kacper Szymura z klasy III (1:42)
Obieranie jabłka na czas - zwycięzca Maciej Burdziąg z klasy III (42 s)
Wyłowienie dwóch jabłek z miski z wodą - zwycięzca Dawid Witwicki z klasy III (5,64 s)
Najdokładniejsze zjedzenie jabłka w 4 minuty - zwycięzca Kacper Burdziąg z klasy IIb
Rozpoznanie koloru po smaku (czerwone i zielone) - zwyciężczyni Patrycja Stencel z klasy III
Każda klasa była także zobowiązana przynieść rysunek domu robaka w jabłku i oddać pod ocenę jury potrawę przygotowaną z jabłek; w tych konkurencjach wyniki wyglądają następująco:
Rysunek - zwyciężyła klasa IIb
Potrawa - zwyciężyła klasa III
Po podliczeniu wszystkich punktów miejsce na szczycie podium zdobyła klasa III, tuż za nią uplasowała się klasa IIb, a miejsce trzecie przewagą jednego punktu zajęła klasa VII .
Nagrodami dla klas były szklane bombki na choinkę w kształcie jabłek w kolorach: złotym, srebrnym i brązowym.
W tym dniu na potrzeby konkursu (i nie tylko) zużyto 87 jabłek.
Korzystając z okazji przejdziemy do kilku ciekawostek na temat tych owoców:
- Jabłka zawierają witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, D, K, Retinol, E i tokoferol, β-Karoten, likopen. (niemalże wszystkie)
- Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielana przez nie substancja powoduje szybsze dojrzewanie i psucie się owoców.
- Jabłka znano już 8500 lat temu.
- Istnieje około 7500 odmian tych owoców, z czego 15 uprawia się w Polsce.
- Każdy człowiek zjada średnio 65 jabłek rocznie.
- Jabłko w 25% składa się z powietrza.
- Polska jest piątym na świecie państwem pod względem produkcji jabłek.
287
Jeszcze nikt nie skomentował tego wpisu.