Wigilia to dzień poprzedzający święto Bożego Narodzenia. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "vigilare",
to znaczy: czuwanie, stanie na straży, bycie gotowym. Wigilią nazywana jest także uroczysta wieczerza, do której zasiada się o zmroku w gronie najbliższych.
Wigilia jest starym chrześcijańskim zwyczajem oczekiwania. Przed każdym wielkim świętem poprzedzająca noc jest oczekiwaniem. Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno znaleźć się dwanaście dań, a każdy z uczestników wieczerzy powinien skosztować każdego z nich, by zapewnić sobie pomyślność w nadchodzącym roku. Do tych zwyczajów doszła później tradycja ubierania choinki, która jest chrześcijańskim symbolem drzewa rajskiego. Przez zieleń, którą zachowuje nawet w zimie, jest dla wierzących symbolem Chrystusa, jako "drzewa życia", ozdobiona lampkami symbolizuje Chrystusa.Pod obrus zwykle wkłada się odrobinę siana, jest to nawiązanie do stajenki betlejemskiej, miejsca narodzin Jezusa. Na stole stawia się przynajmniej jedno dodatkowe nakrycie - to symboliczne wolne miejsce dla niespodziewanego gościa lub nieobecnych bliskich.
12 potraw wigilijnych to tradycja na świątecznym stole. Przygotowania ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zakupy, lepienie uszek, pieczenie ciast, to wszystko czeka.
Tradycyjne zupy wigilijne:
Barszcz z uszkami
zupa grzybowa
zupa migdałowa
Jako przystawki ważne miejsce wśród 12 potraw wigilijnych zajmują:
śledzie
sałatka śledziowa
ryba po grecku
kapusta z grochem
Wigilijne dania główne to:
pierogi z kapustą i grzybami
karp smażony
karp w galarecie
A na wigilijny deser podajemy:
makowiec zawijany
sernik
piernik
Jakie potrawy wigilijne postawisz na swoim stole zależy od ciebie, tradycji wyniesionych z domu i ...miejsca zamieszkania. Bo co kraj, to obyczaj. Byle się nie przejeść...
378
Jeszcze nikt nie skomentował tego wpisu.